Een call-to-action oftwel een CTA is een oproep tot actie op een website, in een nieuwsbrief, advertentie of op social media om een handeling uit te lokken. Een CTA kan een knop of een afbeelding of beide zijn.
Jij als website owner wil jouw lezers aanzetten tot actie. Het doel kan zijn om de lezer iets te laten kopen, een offerte aan te vragen, in te schrijven voor een aankomend event en nog veel meer.
Website bezoekers moeten actief aangespoord worden om een actie uit te voeren. Zonder deze aansporing worden de hersenen niet genoeg geprikkeld om een actie uit te voeren. De hersenen zijn eerder geneigd om verder te scrollen.
Een CTA zorgt ervoor dat de hersenen aangespoord worden tot het doen van een actie. In dit geval het aanklikken van de knop/afbeelding. Als dat eenmaal gebeurt is zullen de hersenen op de volgende pagina van bijvoorbeeld de aankoop van het product, opnieuw gestimuleerd worden door de volgende CTA.
Deze keer om de aankoop daadwerkelijk uit te voeren.
Kortom: Een CTA helpt om de aandacht van de bezoeker te trekken en vast te houden. Vervolgens begeleidt de CTA de bezoeker naar het gewenste doel.
Ik vertel hieronder hoe je dat doet.
De CTA knop heeft een belangrijke functie. Namelijk de aandacht trekken van je publiek. Als de CTA-knop de aandacht getrokken heeft, dan wordt de bezoeker begeleidt naar het doen van een actie zoals een aankoop, inschrijving etc.
Je wil dus niet dat website bezoekers de CTA-knop over het hoofd zien. Als je bezoekers de CTA-knop voorbij scrollen, dan gaat er iets mis. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat de CTA niet gemist zal worden door de website bezoeker.
Uniek zijn met je CTA:
Ik zie het nog vaak, en eerlijk is eerlijk....ik doe het zelf ook: Enkel een tekst gebruiken als call-to-action.
Je komt dat op deze manier tegen op een website:
- Wil je meer informatie? Klik hier
- Ook interessant: Nieuw blog
Nodigt het jou uit om daar op te klikken? Het is eigenlijk een tikkeltje saai. En natuurlijk kan je dit gebruiken als de nood niet zo hoog is om je bezoeker door te laten klikken. Die nood kan uitblijven als de link informatie vanaf een externe website bevat.
Maar wil je verkopen, dan is het verstandig om daarvoor buttons of afbeeldingen te gebruiken!
Een gestijlde CTA verhoogt je click-through rate met wel 30%!
En dat is zeker de moeite waard om goed na te denken over hoe de CTA eruit moet komen te zien.
Om alvast te starten met een CTA. Deze is van mijzelf om lezers naar mijn blog toe te lokken ;)
Door de CTA de juiste plek op de pagina te zetten, kan je door scrollen voorkomen. Maar wat zijn die juiste plekken op de pagina?
Plaats niet meer als twee verschillende soorten CTA's op de pagina. Te veel CTA's op één pagina kan verwarrend zijn voor de lezer en daardoor is het effect minder krachtig.
Yes! Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een krachtige CTA en waarbij je een goede copywriter wel kan gebruiken ;).
De tekst! Een CTA zonder krachtige tekst, zal je bezoeker niet aanzetten om door te klikken.
INLEIDENDE TEKST
De inleidende tekst bij de CTA-button of is net zo belangrijk als de tekst op de knop zelf!
De tekst moet de lezer verleiden om überhaupt al naar de CTA-knop te kijken. Een aantal voorbeelden.
Deze broker laat in deze CTA zien dat de financiële power bij jou als klant in handen ligt. Daarnaast benoemt Degiro ook dat de tarieven om te beleggen ongelooflijk laag zijn! De CTA-knop springt dan wel niet met veel kleuren in het oog, hij valt alsnog op. Zo wordt de weerstand om een rekening te openen bij deze broker weggehaald.
Krijg je jij dankzij deze CTA met catchy foto ook zin om te shoppen?
Deze CTA maakt het wel erg aantrekkelijk met allerlei voordelen om een account aan te maken!
TEKST CTA
Een CTA heeft heldere taal nodig en een zetje voor de lezer in de juiste richting. Pas actief taalgebruik toe. Actief taalgebruik bestaat uit werkwoorden die een handeling uitdrukken. Een aantal voorbeelden zijn: inschrijven, aanvragen en downloaden.
Woorden die urgentie benadrukken helpen om aan te zetten tot actie. Voorbeelden van woorden die urgentie uitdrukken zijn: nu, snel, direct en niet te vergeten (en waar wij Nederlanders dol op zijn) gratis.
Je benoemt letterlijk en in gebiedende wijs wat de lezer 'moet' doen. Je hoeft niet bang te zijn dat je in een CTA de handeling teveel voorkauwt. Het brein vindt het prettig om op deze manier geprikkeld te worden.
DE BELOFTE VAN DE CTA
In de tekst van een CTA kan je een belofte doen of een beeld schetsen van wat de bezoeker te wachten staat als zij op de knop drukken. Als je kiest voor: Download hier het e-book, dan moet je via die knop of in elk geval op de volgende pagina het e-book kunnen downloaden.
En ja hoor! Er wordt op de CTA-knop gedrukt. De bezoeker wordt naar de volgende pagina begeleid. En juist die volgende pagina is het waar het allemaal om draait. Niet alleen voor jou omdat je een actie wil uitlokken, maar ook voor de CTA-drukker. Juist op de volgende pagina moet de belofte van de CTA ingelost worden.
Als de tekst luidt: Krijg nu korting! dan vindt niemand het prettig als je vanwege vage redenen toch geen korting krijgt.
Zorg ervoor dat je de belofte van de CTA-tekst inlost om klanten betrokken te houden. Niets is een grotere domper dan een belofte die niet waargemaakt wordt.
Opnieuw de CTA van Only. Hoe zou jij je voelen als je een account aanmaakt maar de drie beloftes aan de rechterzijde niet waargemaakt worden?
Hoeveel woorden heeft een CTA?
Op een CTA knop is niet veel ruimte. Dit houdt in dat je de tekst niet te lang moet maken. Zeker op een mobiel device is het opletten dat de tekst niet te lang is en van de knop afloopt. Je houdt de tekst kort en bondig, maar wel met de juiste elementen.
Wees ook uniek met je CTA. De tekst moet passen bij wie jij bent.
Ga niet opeens u gebruiken in de tekst, terwijl je Tone of Voice overal informeel is en je met je en jij spreekt in je teksten.
'Probeer het gratis uit'
'Reserveer hier snel en makkelijk'
'Download het e-book hier'
'Maak nu gebruik van deze actie'
'Krijg nu eenmalig korting!'
'Volg eenvoudig deze stappen'
Hoewel deze een beetje saai zijn, werken ze wel. Wil je toch wat unieker zijn als de gemiddelde website? Maak de tekst dan wat fleuriger.
Dit doe je zo:
De tekst van Hema is uniek. De winkelketen gebruikt "Hema draait door" ook in hun reclames. Het is daardoor herkenbaar voor het publiek. Onder de tekst springen gelijk de afbeeldingen met korting in het oog. Rood valt lekker op. Hoewel de CTA-knop met Shop nu niet opvalt met een felle kleur, wordt het oog daar wel naartoe getrokken. Dit heeft te maken met de vrijgelaten ruimte rondom de knop.
Omdat CTA's een belangrijk onderdeel van je marketing zijn, is het goed om te weten wat wel en wat niet werkt. Omdat dat te achterhalen kan je een A/B test uitvoeren.
Met een A/B test kan je experimenteren met verschillende CTA versies op je website. je hebt versie A (het orgineel) en versie B (aangepaste versie met bijvoorbeeld een andere kleur). Door de software van de test worden bezoekers automatisch in twee groepen gedeeld waardoor beide versies getest worden. Zo kan je ontdekken welke versie de meeste klikken oplevert. Deze aanpassingen kunnen je conversie flink verhogen.
Wil je meer weten over A/B testen? Je vind de informatie in de link hieronder.
Wat is A/B testen? | Web Wings
Tot slot:
Een CTA heeft een belangrijke functie. Geen CTA toevoegen op je website zou beteken dat je klanten misloopt. Kijk dus goed hoe jij de invulling geeft aan een CTA.
Let daarom op:
Heb jij hulp nodig bij het maken van jouw CTA's, webteksten of SEO? Aarzel niet en schakel mij in voor hulp!