Vind je het lastig om een onderwerp voor je blog te kiezen? Voor bloggers die wekelijks meerdere blogs schrijven, kan dat best lastig zijn om leuke en boeiende onderwerpen te vinden. Dit is wat je moet je weten voordat je een onderwerp voor je blog kan kiezen.
Verschillende typen
Er zijn verschillende typen blogs. Voor het ene blog is het gemakkelijker om een onderwerp te kiezen dan voor het andere blog. Dit heeft te maken met het hoofdonderwerp van je blog.
Heb je een onderneming en start je vanuit daar je blog? Dan is het goed om de onderwerpen aan te laten sluiten op de kern van je onderneming. Neem mijn business. Ik ben copywriter. Ik kies blogonderwerpen die passend zijn bij mijn beroep. In mijn aanbod heb ik drie kerndiensten die ik aanbied: zakelijk bloggen, het schrijven van webteksten en SEO.
De onderwerpen van mijn blog sluiten aan bij deze onderdelen. Als ik ga bloggen over zonvakanties, dan komen websitebezoekers met een andere intentie op mijn website.
De kans op een bounce (dat de pagina snel verlaten wordt) is daardoor erg groot.
En je wil natuurlijk dat mensen geïnteresseerd zijn in wat jij als ondernemer te bieden hebt.
Met die intentie moet je via je blog mensen naar je website krijgen.
Een persoonlijk blog is een blog waarin jij je leven deelt met je lezers. Je kan het zien als een soort dagboek. Dit type blog heeft geen specifieke doelgroep.
Denk bijvoorbeeld aan een blog over financiën. Je blog zal bestaan uit onderwerpen die te maken hebben met geld. Je kan hier wel jouw visie en ervaring betreft het onderwerp delen.
Allereerst zal je moeten weten wie je doelgroep is. Misschien weet je dat al. Kijk vanuit het perspectief van je doelgroep om te ontdekken welke vragen zij hebben. Misschien heb je naast je blog ook social media kanalen waar je bepaalde informatie en content deelt. Deze content kan goed aansluiten op de onderwerpen van blog.
Je kan hulpmiddelen inzetten om de vragen van je doelgroep helder te krijgen. Deze vragen kunnen leiden tot een blogonderwerp. Als vraag kan je in deze tools zetten:
- Wat willen mensen weten over.....
- Welke vragen zijn over dit (onderwerp)
Als voorbeeld neem ik:
- Wat willen bloggers weten over het schrijven van een blog
Ik heb deze vraag in Perplexity (zie meer info over de tool hieronder) gesteld en dit rolt eruit als antwoord:
'Hoe schrijf je een blog dat goed gelezen wordt'.
Dit is een goed voorbeeld van een vraag van jouw doelgroep. Om deze vraag te beantwoorden, kan je een blog schrijven waar verschillende onderdelen aan bod komen. Op deze manier kan je blogonderwerpen vinden en schrijven.
Hieronder een aantal tools die je kan gebruiken als hulpmiddel.
Bij deze AI tool kan je al je vragen kwijt en je wordt onwijs snel voorzien van antwoord. ChatGPT struint het internet af naar informatie. Het nadeel is dat Chat GPT niet weergeeft waar de informatie gevonden is. Je moet maar aannemen dat de info klopt. Voor de goede orde is het verstandig om extra research te doen.
Deze website is een door AI-gedreven tool. Het is een geavanceerde zoekmachine die de context van je zoekopdracht en eerder zoekopdrachten analyseert om de juiste intentie te begrijpen om met de juiste informatie terug te komen. Ook begrijpt Perplexity naast tekst, afbeeldingen, video's en ander materiaal. Het voordeel is dat Perplexity aangeeft bij welke bronnen de gevonden informatie vandaan komt.
Google is de bekendste en meest gebruikte zoekmachine. Je kan een opdracht in Google geven en je krijgt verschillende websites te zien die de belangrijkste informatie bevatten.
Als je doorscrolt naar het onderste gedeelte van de pagina, dan zie je een rij met zinnen en woorden.
Dit zijn de meest gestelde vragen over het onderwerp die jij zojuist in de zoekmachine van Google gezet hebt.
Je kan daar handig gebruik van maken doordat je in één oogopslag helder hebt welke vragen men heeft hierover.
Op deze manier kan jij je blog vullen met talloze onderwerpen.
Het meeste werk zit in het voorbereiden en in het editen van een blog. Het schrijfwerk neemt doorgaans het minste tijd in.
Tenzij je last krijg van een writer's block.
Heb je dat niet en je komt in een flow, dan kan een blog snel af zijn. Ik een tijd hieraan hangen is moeilijk en dat zal per persoon en per blog verschillen.
Het feit is dat je met een goede voorbereiding een blog vlotter af zal hebben, dan wanneer je dit gedeelte overslaat of niet goed doordacht hebt. Neem hier daarom de tijd voor. Ik begin met het eerste onderdeel.
Voordat je start met het schrijven van je blog, moet je weten wat je bij je lezers teweeg wil brengen of met welke boodschap je in je conclusie wil eindigen. De manier van schrijven helpt de lezer een bepaalde kant op te bewegen of om tot een goede conclusie te komen.
Daarom moet je aan de start van je blog precies weten wat je wil bereiken of met welk doeleinde jij je blog schrijft.
Hieronder een aantal voorbeelden
Je wil dat je lezer plezier heeft in het lezen van je blog. Je lezer moet een lach op z'n gezicht krijgen. Dit kan je doen door humor te verwerken, met gekke feitjes te komen of aan toffe anekdote verwerken in je blog.
Misschien wil je juist je lezers inspireren met persoonlijke verhalen. Of wil je nieuwe inzichten delen vanuit jouw perspectief. Lezers inspireren lukt met boeiende verhalen en onderwerpen.
Het delen van succesverhalen maar juist ook van de miskleuntjes en wat je daar van geleerd hebt vinden mensen erg boeiend om te lezen.
Schrijf jij een blog omdat je veel kennis in huis hebt over een bepaalt onderwerp? Denk aan een blog over gezonde voeding of over het krijgen van een sterke mindset. Een hip onderwerp kan veel lezers trekken.
Als jij je lezer wil voorzien van informatie, dan is het belangrijk dat jij informatie over het onderwerp verwerkt in het blog. De info kan bijvoorbeeld bestaan uit feiten. Noem cijfers of datums van gebeurtenissen. Verwijs naar een krantenartikel of tijdschrift. Deze belangrijke en onmisbare informatie wordt meestal verwerkt in de body van je blog. Daar mag je doormiddel van meerdere koppen uitgebreid ingaan op de informatie die je denkt dat je lezer nodig heeft.
De opbouw van je blog kan anders zijn wanneer je kiest om je lezers te willen informeren. Let wel op dat feitjes en cijfertjes op een leuke manier verwerkt worden en dat het geen droge en saaie stof wordt.
Wil jij jouw lezer overtuigen van jouw mening of de mening van een ander, een situatie of een statement? Ook hierbij kan je met cijfertjes en feiten komen, maar ook het gebruik van een quote is helpend om je lezer te overtuigen. Je kan ook meerdere kanten van het verhaal belichten. Denk aan de nadelen van een product, of een andere mening van een persoon op een situatie.
Aan het einde kom je terug op de waarom jouw inzicht of mening klopt (of van de persoon of situatie).
In de meeste blogs wil jij je lezers aanzetten tot actie. Ik neem als voorbeeld dat je wil dat iemand een product bij je koopt. Dit kan je doen door te informeren, overtuigen en amuseren. Kies je ervoor om je lezer te overtuigen? Dan geef je in je blog verschillende voorbeelden waarom jouw product goed is. Je kan gebruikmaken van een quote van een tevreden. Ook leuk is om het nadeel te benoemen wanneer iemand je product niet koopt.
Heb jij nu je doel helder? Dan kan je verder met de volgende stap.
Een ander goed hulpmiddel is opnieuw: Google.
Als jij je zoekvraag ingetikt hebt in het zoekbalkje in Google, dan verschijnt er (als je iets naar beneden scrolt) het subkopje: Meer om te vragen.
Yes! Je mag nu echt beginnen. Hieronder schrijftips
Zet allereerst je telefoon uit. Afleiding kan je op dit cruciale (schrijf)moment niet gebruiken. Uit je schrijfmodus gehaald worden is écht killing voor je blog. Je moet namelijk elke keer weer opnieuw de concentratie voor het schrijven terugvinden. En die concentratie terugvinden is niet voor iedereen een makkelijke opgave. Dus zorg ervoor dat je zo lang als mogelijk in de flow blijft zitten.
Daarnaast is het goed om nu gewoon lekker te gaan schrijven. Laat je niet afleiden door spelfouten. Lees nog geen stukken die je al geschreven hebt terug om te verbeteren. Doe dit alles om ook in die (belangrijke) flow te blijven. Het editen komt later.....
Een prangende vraag voor veel van jullie. Hoeveel woorden heeft je blog nodig?
Voor zoekmachines is een blog dat veel waardevolle informatie bevat en écht geschreven is voor de doelgroep een dikke vette plus.
Daarnaast wordt een blog met circa 2000 woorden beter gerankt dan een blog dat 1500 of minder woorden bevat.
De conclusie is dat je vooral de vragen van je doelgroep moet beantwoorden met waardevolle informatie en je daarbij het beste gebruik kan maken van 2000-2200 woorden.
Alle blogs (met de uitzondering daargelaten) hebben een vaste opbouw. Een blog heeft een begin, midden en einde. Wat je in deze onderdelen deelt qua tekst heeft doorgaans ook dezelfde opbouw. Maar met welk onderdeel kan je het beste starten als je gaat beginnen met schrijven?
Vanuit mijn perspectief kan je het beste beginnen met het schrijfwerk voor de tussenkoppen. Je komt op die manier lekker in je verhaal. De tussenkoppen zitten in de body van je tekst. In de body geef je informatie weg, schrijf jij je argumenten om te overtuigen etc. In de body kan je qua tekst lekker losgaan.
Schrijf daarna de samenvatting van het verhaal. Een korte samenvatting van je blog helpt je lezers om de draad van de blog terug te halen. Vanuit daar kan je je conclusie schrijven. Als het goed is had je aan de start van je blog al bedacht welke eindgedachte, conclusie of dergelijke jij aan je lezers mee wil geven. Maak daar een verrassend verhaal van.
Als laatste schrijf je de de intro. Waarom deze als laatste bewaren? Je weet dan precies wat je geschreven hebt en wat je eindboodschap zal zijn. Daar kan jij je intro op baseren. Wist je dat veel blogschrijvers niet eens een intro gebruiken? Die starten 'gewoon' het blog. Anderen zeggen weer dat het voor de lezer juist goed is om te beginnen met een intro omdat je lezer dan precies weet wat hij kan verwachten. Dit verkleint de kans op een bounce.
Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je intro (of de eerste tekstregel van je blog) verrassend is en de aandacht van je publiek gelijk meesleurt je blog in.
Dus?
In de eerste kop vertel je de clou van je verhaal. Dit doe je om je publiek gelijk geïnteresseerd te maken. In de body geef je informatie, voorbeelden en feiten (denk aan het doel van je blog). Aan het einde geef je een korte samenvatting van je verhaal en de eindconclusie.
Last but not least! Het (misschien wel) belangrijkste onderdeel van je blog. De TITEL. De titel moet mensen laten stoppen met scrollen! En dat lukt alleen door je titel interessant, vernieuwend, prikkelend en pakkend te maken. Zorg ervoor dat mensen onwijs nieuwsgierig worden naar de informatie die jij gedeeld hebt!
Wil je leren hoe je een goede titel maakt? Download mijn e-book: 9 (simpele) stappen om mensen te laten stoppen met scrollen.
Lezers krijgen van grote lappen tekst een error. Het brein heeft nou eenmaal geen zin in het lezen van veel tekst of moeilijke teksten. Het brein luiert liever . Daarom moet je het zo gemakkelijk mogelijk maken. Dit kan je doen door:
Heb je dit niet voldoende of mis je nog iets? Pas het dan aan. Schrap overbodige tekst en betekenisloze woorden. Dit maakt je tekst vlotter leesbaar.
Jep, het overkomt iedereen. Het maken van spelfouten. Helaas heeft Nederland maar weinig mensen die perfect kunnen spellen. Dus een foutje hier en daar kan er bij iedereen in sluipen. Probeer je spelling wel zo goed mogelijk te doen. En let ook op je zinsopbouw. Lees je tekst dus goed na. Wees kritisch. Een optie is om je tekst door Chat GPT te laten verbeteren. Je hebt dan wel(op moment van schrijven) de betaalde versie nodig om dit op desktop te kunnen doen.
Een blog is het perfecte hulpmiddel voor je website om beter te ranken in zoekmachines. SEO helpt jouw website om beter vindbaar te zijn in zoekmachines. Daardoor krijg je (gratis) meer verkeer naar je website. Je blog kan je net zoals je website voorzien van zoekmachineoptimalisatie.
Hierbij een aantal stappen die je kan zetten voor goede SEO
Meta titel
Voor zoekmachines is de metatitel een belangrijk onderdeel om te snappen waar je blog over gaat. Zet daarom je hoofdkeyword in de beschrijving van je blog.
Afbeeldingen/filmpjes
Maak gebruik van leuke afbeeldingen. Zoek filmpjes op YouTube over het onderwerp en voeg deze toe. Vergeet niet de Alt tag te voorzien van een beschrijving.
Linkjes
Maak in je blog externe en interne linkjes aan. Je kan linken naar andere websites of naar andere pagina's binnen je website. Je kan ook vragen of andere websites naar jouw blog linken. Dit heeft een backlink. Dit geeft bij zoekmachines aan hoe belangrijk dit blog is en daardoor gaat jouw pagina beter ranken.
Zoekwoorden
Het gebruik van zoekwoorden heb ik aan het begin van het blog al voorbij laten komen. Zoekwoorden zijn een belangrijk onderdeel van SEO en zorgt ervoor dat je gevonden wordt op het web.
URL
Verwerk de gevonden zoekwoorden in je URL.
Ook dit blog heeft natuurlijk een conclusie nodig.
Eigenlijk is bloggen best eenvoudig, maar het heeft wel een bepaalde techniek nodig om er een succesvol blog van te maken.
In dit blog heb je dan ook geleerd hoe jij de vorm van een blog kan neerzetten en welke elementen je blog nodig heeft.
Het schrijfwerk zal je écht zelf moeten doen.
Zo weet je nu hoe jij je onderwerp kan bepalen, welke tools je daarvoor kan gebruiken, hoe de opbouw van je blog eruit kan zien en hoe je SEO kan toepassen.
Maar als je hulp nodig hebt, of je wil je bedrijf een boost geven met een blog op je zakelijke website, schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Ik kan je namelijk helpen. Met adviezen, tips & tricks, maar ook met het werk uit handen nemen.
Hier vind je de extra informatie over hoe ik jouw bedrijf met bloggen kan helpen.