Article

Hoe maak ik mijn website online zichtbaar?

12 september 2024

Hoe vindbaar worden in Google? 5 tips

Online zichtbaarheid vergroten - mobiel in de hand

Tip 1: Start met het SEO-proof maken van je website


Het SEO-proof maken van je website is een belangrijk onderdeel naar online zichtbaar zijn. Goede SEO betekent dat je website sneller opgepakt wordt door zoekmachines en daardoor hoger gaat ranken op de eerste pagina. Hoog ranken op de eerste pagina betekent dat zoekers sneller de keuze maken voor een kijkje op jouw pagina, dan de websites op zoekpagina 2. Want zeg nu zelf.....klik jij wel eens door naar zoekpagina 2 van Google?


Google is een veelgebruikte zoekmachine en is altijd opzoek naar de beste ervaring voor z'n bezoekers. Daarom wil Google bij een zoekopdracht alleen de beste websites aanbieden. Deze websites bevatten voldoende informatie om de zoeker een antwoord te kunnen geven op z'n vraag. Maar voordat Google leert dat jouw website de beste informatie bevat voor je doelgroep, moet hij 'kijken' naar een aantal onderdelen van je website.


Zoekwoorden

Zo zijn zoekwoorden of ook wel keywords genoemd een belangrijk onderdeel van SEO. Door zoekwoorden te verwerken in o.a. je H1, H2 en paragraph snapt Google beter waar je website overgaat. Dit geldt ook voor de tekst bij je title en meta tags. Een zoekwoordonderzoek is een onderdeel van het vinden van het juiste zoekwoord, passend bij jouw doelgroep, onderwerp en website.


Wil je zelf zoekwoordonderzoek doen? Dit blog gaat jou helpen: Zoekwoordonderzoek doen in 6 simpele stappen



Maak je website SEO-proof

SEO verwerken op je website om goed te gaan scoren in zoekmachines is een flinke klus, maar als jouw SEO-bouwwerk staat als een huis, dan levert dat je online zichtbaarheid op. En dankzij zichtbaar zijn in Google, krijg je automatisch en gratis nieuwe website bezoekers. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit echt de moeite waard is.


Waar je wel rekening mee moet houden is dat SEO-optimalisatie een langdurig proces is. Je kan het vergelijken als een stoomtrein die als eerst langzaam opgang moet komen voordat hij op volledige snelheid is. Des te eerder je begint met het consequent toepassen en optimaliseren van je website, de beter en sneller je pagina gaat ranken.


Het SEO-proof maken van je website bestaat uit verschillende onderdelen. Ik heb een aantal van deze onderdelen op een rijtje gezet. Zo krijg je een beeld waaruit SEO bestaat.



SEO-optimalisatie bestaat o.a. uit:

  • zoekwoordonderzoek
  • rich-snippets
  • tekst en zoekwoordverwerking in de H1, H2, H3 & paragraphs, meta & title tags
  • Passende URL
  • Geen doodlopende of dubbele pagina's
  • intern linken
  • backlinks
  • mobiele SEO
  • Pagina snelheid


en nog meer......


Voldoet je website aan de SEO eisen en schrijf jij goede en rijke content aan je doelgroep? Dan gaat jouw website online beter ranken in de zoekmachines.


Wil je meer weten over SEO? Neem dan een kijkje op dit blog: Wat is SEO?





Tip 2: Help de zoekmachines een handje


Wist je dat je zoekmachines een handje kan helpen met ranken van je pagina? Natuurlijk helpt SEO daar al bij, maar als jij je website aanmeldt bij Google Search Console help jij Google het proces te versnellen.


Google Search Console is een handige tool. Je kan eenvoudig je website aanmelden. Via deze tool krijg jij updates met informatie over hoe jouw website scoort. Je kan zien welke websites er naar jouw website verwijzen, hoeveel bezoekers je gehad hebt en of er problemen zijn op je website.


Zoekwoorden

Wat ook heel handig is, is dat je een kort overzichtje krijgt van zoekwoorden. Met deze zoekwoorden zijn mensen via Google op jouw website terechtgekomen. Deze woorden kan je opnemen in je zoekwoordonderzoek en hergebruiken op andere pagina's.


Indexeren

Bovenin Google Search Console staat een balkje. In dat balkje kan je een pagina van je website invoeren zodat deze pagina sneller geïndexeerd gaat worden door Google. Dit houdt in dat Google sneller bij je website langskomt om te checken hoe de pagina ervoor staat. En dat betekent dat je pagina eerder gerankt kan worden en daardoor sneller bezoekers via Google gaat ontvangen.


Tip 3: Start met een blog


Wist je dat websites met een blog 55% meer websitebezoekers krijgen?


Met 55% méér bezoekers in vergelijking met een website zonder blog, is de conclusie dat het absoluut de moeite waard is om met een blog te starten.


Bloggen voor je zakelijke pagina zal je helpen om sneller gevonden te worden. Het schrijven en plaatsen van (maar) één blog zal weinig effect hebben op je zichtbaarheid. Regelmatig bloggen zal er wél helpen je online zichtbaarheid te vergroten. Je bent daardoor namelijk op meerdere onderwerpen te vinden in Google.  Je kan het zo zien dat mensen via verschillende deuren op je pagina belanden.

Nog mooier is dat lezers van een blog, sneller overgaan tot het kopen van een dienst of product. Dit komt doordat je via een blog laat zien welke expertise jij in huis hebt. Dit geeft een lezer vertrouwen in jou als ondernemer. En het hebben van vertrouwen creëert een band en een gevoel van veiligheid. Dit gevoel is nodig om van een lezer een klant te maken.



SEO-Blog

Daarnaast moet een blog voldoen aan een aantal voorwaarden om goed te ranken en daarmee nieuwe & potentiële klanten naar je webpagina te krijgen. Denk daarbij o.a. aan het SEO-proof maken van je blog.


Als jij je blog SEO-proof wil maken, dan is het belangrijk dat je ook op je blogpagina dezelfde stappen zet om de boel te optimaliseren. Ook zijn er een aantal andere zaken waarop je kan letten:


  • Het toevoegen van waardevolle externe informatie aan je blog
  • Linken naar andere pagina's zowel intern als extern
  • Passende afbeeldingen


en meer.......


Waardevolle informatie

Google vindt het heerlijk als jij je bloglezers verwent met lekker veel maar vooral waardevolle informatie. De blog moet vragen van de bezoekers kunnen beantwoorden.


Hoe Google weet dat je voldoet aan deze eis? Google meet de tijd waarop een bezoeker op de website blijft. Een bounce (wegklikken van de website) betekent dat de bezoeker zijn antwoord niet gevonden heeft en verder zoekt. Als er vaak vanaf je pagina gebounced wordt, dan betekent dat eigenlijk dat je pagina niet genoeg waarde biedt om langer op de pagina te blijven.


Verkies daarom altijd kwaliteit boven kwantiteit. Schrijf geen blog om een blog te hebben, maar schrijf de blog voor je doelgroep.


Onderwerp van je blog

Zomaar random bloggen over een  onderwerp heeft geen zin. Als jij een webshop hebt waar jij koffie verkoopt, dan is het gek als je een blog schrijft over auto's (ik noem maar wat). En als jij dat gek vindt, dan vindt Google dat al helemaal gek.


Google wil dat je waardevolle informatie deelt met jouw doelgroep. Een doelgroep die bestaat uit koffiedrinkers, zal het sprongetje naar auto's niet kunnen waarderen. Tenzij je bijvoorbeeld als onderwerp neemt: De beste koffiehouders voor in de auto. Let dus wel op welk haakje jij in je blog verwerkt. De relatie met je hoofdonderwerp moet (doorgaans) duidelijk aanwezig zijn.


Hoe vaak bloggen?

Maar hoe vaak moet je bloggen om resultaat te zien? Het antwoord is simpel. Des te vaker je blogt, de eerder jij resultaat zal zien.


Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven die minimaal 16 keer per maand een blog plaatsen, 3,5 keer meer bezoekers krijgen als bedrijven die ongeveer vier keer per maand een blog plaatsen.

Bedrijven die minimaal 11 blogs plaatsen, halen daar 4,5 keer meer klanten uit.


Wow! Dat zijn nogal overtuigende cijfertjes.


Een blog schrijven is een intensieve klus. Zeker als je onderzoek moet doen voor je blog, ben je zo een paar uurtjes kwijt. En dan heb ik het nog niets eens over het editen, plaatsen en promoten van je blog. Het is aan jou om te bekijken of je ruimte en tijd hebt in je agenda om een kwalitatief blog te kunnen schrijven voor je website.  Zoals ik net al benoemde is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Schrijf daarom liever 1 blog per week van circa 2500 woorden, dan 3 blogs van 500 woorden.


Het is natuurlijk ook mogelijk om deze monsterklus uit handen te geven. Het mooie daarvan is dat je sneller resultaat zal zien in leads en daardoor in omzet. Het uitbesteden zal je daarom geld opleveren.


Online zichtbaarheid : blokjes met de letters L I K E

Tip 4: Social media


Social media is niet meer weg te denken. Sterker nog, we kunnen eigenlijk al niet meer zonder. Social media is al lang niet meer bedoelt om alleen maar doelloos te scrollen en kattenfilmpjes te kijken. Mensen gebruiken steeds vaker de zoekfunctie voor het vinden van informatie, producten en diensten.


Daar kan jij als ondernemer natuurlijk handig op inspelen. Wat wil je nu liever dan óók gevonden worden op social media? Het voordeel is dat deze promotie gratis is.


Mocht je nu denken: dat is niets voor mij, dan heb ik goed nieuws. Gelukkig kan je ook de aandacht van je publiek trekken zonder gekke dansjes.


Maar wat heb je zonder het doen van een gek dansje wel nodig om de aandacht te trekken? Ook hierbij geldt dat je jouw doelgroep moet geven waar ze naar zoeken.


Kan jij met jouw berichten, reels en verhalen je doelgroep wat leren? Dan ben je al een heel eind op weg. Maar om te weten waar je doelgroep naar opzoek is, moet je je doelgroep kennen. Ga daar dus als eerst mee aan de slag.


Community

Het hebben van duizenden volgers is nog niet eens heel erg belangrijk. Als je maar volgers hebt die jou volgen om wie jij bent en hoe jij voor hun waarde kan toevoegen. Dit wordt ook het opbouwen van een community genoemd.


Het opbouwen van een community doe je door je doelgroep te betrekken in hetgeen wat je doet. Stel ze vragen en geef gehoor aan hun wensen. Je kan dagelijks vragen aan je community stellen in story's. In je story kan je ook je volgers meenemen in je dagelijkse struggels en bezigheden. Mensen smullen daarvan.


Daarnaast willen mensen willen gehoord en gezien worden en daar kan jij voor zorgen. Toon interesse en maak een 'praatje'. Op deze manier zorg je voor verbinding en leren mensen je te vertrouwen. Op die manier krijg jij een hele online vriendengroep erbij ;)


Hoe vaak posten?

Ook bij social media werkt het plaatsen zo:  dagelijks posten zorgt voor meer aandacht. Daarnaast zal het algoritme sneller begrijpen waar jouw account over gaat . Daardoor kunnen jouw berichten sneller bij de juiste doelgroep onder de aandacht gebracht worden.


Sommigen zeggen zelfs dat je meerdere posts op een dag moet plaatsen om snel te groeien.  Als het je lukt om bijvoorbeeld elke dag een reel te maken, is het van belang dat je post de juiste inhoud heeft om de aandacht van je doelgroep te krijgen en vast te houden.


Ik jok als ik zeg dat het opbouwen van een succesvol social media account makkelijk is. Het heeft écht een lange adem nodig. Voor de meeste starters is het de kunst om te achterhalen wat je doelgroep trikkerd om jou te gaan volgen. Denk dan bijvoorbeeld aan het vinden van de juiste tijd om een bericht te plaatsen. Verwacht dus niet gelijk bij je eerste bericht, honderden volgers.


Gelukt!

Het is je gelukt! Je hebt een community opgebouwd! Je bent daardoor zichtbaar op social media. Je zichtbaarheid kan nog verder vergroot worden door samenwerkingen aan te gaan op social media. Denk daarbij aan volgers of (misschien zelfs) influencers met een groot bereik. Zij kunnen een dienst of product voor jou promoten. Vraag een tevreden klant naar een review en deel deze op je socials.


Laat je publiek zien waar je mee bezig bent en welke moeilijkheden je als ondernemer onderweg tegenkomt. Ook je producten mogen langskomen op social media, zonder dat je pusherig overkomt. Op deze manier kan je volgers makkelijker doorsturen naar je website om verder kennis te maken met je product of dienst.


Het doorsturen van je volgers naar je webpagina heeft ook het voordeel dat Google dit zal opmerken en zal zien dat jouw pagina belangrijks is. En dat zorgt ervoor dat je beter gaat scoren en nóg zichtbaarder zal worden in Google!


Wat heb je nodig in de basis om de aandacht van je doelgroep te krijgen?

  • Veel posten (minimaal 4 keer per week)
  • Community opbouwen
  • Je doelgroep kennen en weten wat ze nodig hebben
  • Inhoudelijk goede post maken waar je doelgroep iets van kan leren of zorgt voor vermaak en herkenning


Online zichtbaarheid - laptop met website zoekmachine Google


Tip 5: Start met adverteren


Het plaatsen van online advertenties kan een handig hulpmiddel zijn om je bedrijf onder de aandacht te brengen.

Adverteren kan op verschillende manieren:


  • Google Ads - Hierbij verschijn je bovenaan de zoekresultaten in Google
  • Adverteren via social media
  • Adverteren via de krant, flyers, huis aan huis bladen etc.


Omdat ik zelf nogal van het digitale ben, zal ik het laatste punt niet aan bod laten komen in dit blog. Het neemt niet weg dat het voor jouw bedrijf een effectieve manier kan zijn om zichtbaarheid te creëren bij je doelgroep.


Google Ads

Google Ads is een vrij simpele manier om je bedrijf online onder de aandacht te brengen. Voor elke leek is het mogelijk om een advertentie aan te maken. Je kan kiezen in welke delen van het land (of wereld) jij wilt dat je advertentie getoond wordt bij een zoekopdracht. Geef aan wie je doelgroep is en stel een aantal zoekwoorden in (je krijgt suggesties van Google Ads). Je kan instellen hoeveel je maandelijks maximaal kwijt wilt zijn aan het draaien van je advertentie. Je betaald per click.


Het fijne van Google Ads is dat je de advertentie aan en uit kan zetten. Dat is erg makkelijk als jij een business hebt waarmee je alleen in zomermaanden actief bent. Neem ons camperverhuurbedrijf. Vroeg in het voorjaar zet ik de advertentie op actief en aan het einde van het seizoen stop ik de ad omdat men in die periode niet op zoek is naar een camper.


Social media

Adverteren via social media is ook een effectieve manier. Bij Meta (Facebook en Instagram) kan je zelf je advertentie maken. Je kan zelfs kiezen voor het promoten van een recente post die je geplaatst hebt, hoewel ik dit niet zal aanraden. Een post is toch wel wat anders als een advertentie en een advertentie heeft andere dingen nodig om de aandacht van je doelgroep te trekken.


Voor beide type advertenties is het goed om te weten dat je dit moet blijven monitoren. Wat werkt wel en wat werkt niet? Door de advertentie op de juiste manier aan te passen, zal het je lukken om de aandacht van je publiek te krijgen en vooral om de aandacht vast te houden voor maar een klein bedrag per maand.


Wil je meer leren over online zichtbaarheid? Volg mij voor tips&tricks op @copy_klerk

Of kijk bij de pagina diensten om te zien hoe ik je kan helpen.



Wil je meer te weten komen over SEO? Kijk dan seo-specialist-nederland

Volg voor meer

#copycounsel

Zo schrijf je een sterkte call-to-action. Microfoon
door Annemarie 2 november 2024
Een sterke call-to-action is onmisbaar op je website om klanten te krijgen en je omzet te vergroten. In dit blog lees je hoe jij een sterkte CTA kan maken voor jouw onderneming.
door Annemarie 29 oktober 2024
Met je blog geld verdienen? Lees hier hoe je dat doet
6 ingrediënten hoe jij een succesvol blog kan schrijven.
door Annemarie 5 oktober 2024
In dit blog leer jij hoe je in 6 stappen een succesvol blog kan schrijven. Lees het blog om geen stappen over te slaan.
Show More

share this

Share by: