Je hebt vast wel een gehoord van zoekwoorden of keywords. Zoekwoordonderzoek is een essentieel onderdeel van je content strategie. Veel ondernemers vergeten dat het hebben van een contentstrategie ontzettend belangrijk is om vindbaar te zijn op het web.
Natuurlijk kan je als bedrijf veel bereiken met ads, mond op mond reclame, flyeren en nog meer. Internet is echter de basis voor het vinden en aansluiten van nieuwe klanten. SEO oftewel zoekmachine optimalisatie is daar een groot onderdeel van.
Het doen van een gedegen zoekwoordonderzoek is nog niet zo eenvoudig en kost tijd. En als je dan passende zoekwoorden gevonden hebt, is het volgende onderdeel dat je de keywords blijft monitoren. Werken ze naar behoren? Worden ze gerankt in Google? Of moet je de zoektocht opnieuw beginnen naar betere zoekwoorden?
Om je wat wijzer te maken in SEO-land en dan specifiek het onderdeel zoekwoordonderzoek, neem ik je mee in zes stappen om zelfstandig een zoekwoordonderzoek uit te kunnen voeren voor je website.
Ook interessant! Blog: Wat is SEO? En waarom dat óók belangrijk is voor jou
Allereerst is het goed om te bedenken waar je doelgroep naar zoekt. Weten waar je doelgroep naar op zoek is, is cruciaal. Je kan van alles bedenken, maar als jouw doelgroep niet zoekt op deze woorden, dan heb je er maar vrij weinig aan. Doorloop daarom deze vragen.
Ga deze vragen na;
Waar ga je over schrijven? De kans is groot dat je kiest voor onderwerp dat passend is bij jouw bedrijf. Heb je een mode bedrijf? Dan ga je niet schrijven op je website over het houden van huisdieren. Dat zou niet logisch zijn, tenzij je een haakje weet te bedenken waardoor het onderwerp huisdieren relevant kan zijn voor jouw modebedrijf.
Aan de start ga je zoek naar hoofdonderwerpen die de vlakken van jouw bedrijf raken. Als we ook nu nog uitgaan van een modebedrijf, dan kan je indenken dat duurzaamheid, ontwerpen etc. passende hoofdonderwerpen zijn. In de volgende stap bedenk je onderwerpen die vallen onder het hoofdonderwerp.
Een voorbeeld voor mijn bedrijf is:
Hoofdonderwerp: Tekstschrijver
Voorbeeld zoektermen:
Voor ons camperverhuurbedrijf kan dat zijn
en nog meer. Bepaal er voor je bedrijf een stuk of acht a tien.
Je hebt je hoofdonderwerp bepaalt en je weet welke termen er onder het hoofdonderwerp vallen. Je kan nu kijken hoe deze termen scoren in Google. Om dit inzichtelijk te maken, zijn er verschillende (gratis) tools die je kan gebruiken. Deze tools geven weer hoe populair een zoekwoord is. Dit wordt aangegeven met zoekvolume (het aantal keer dat er gezocht wordt op een woord per maand).
Dit is altijd een indicatie en geen exacte wetenschap. Om te kunnen bepalen welk woord er bij jou onderwerp past, heb je dan ook wat meer kennis nodig. Ik geef een voorbeeld:
Ik heb gekozen voor het woord copywriting. Dit is mijn vakgebied en ik ben benieuwd welke zoekwoorden er passend zijn voor mijn website. Ik heb het zoekwoord copywriting in de gratis tool van Google Ads Keyword planner gescreend. Zoals je kan zien wordt er veel gezocht op het copywriting, namelijk 1k - 10k per maand. Dit is een populair zoekwoord en wordt ook een zoekwoord met een hoog zoekvolume genoemd. Google krijgt dus tussen 1k - 10 k aan zoekopdrachten per maand voor dit specifieke woord.
Daaronder geeft Google een aantal suggesties zoals;
Je kan achter deze zoekwoorden zien dat er minder vaak zoekopdrachten worden gegeven in Google voor het vinden van informatie rondom deze woorden. Dit zijn zogenaamde longtail zoekwoorden. Daarvoor later meer.
Google Keywordplanner geeft je een indicatie van welke zoekwoorden populair zijn. Nu is het aan jou om goed uit te zoeken welke woorden geschikt zijn voor jouw webpagina of blog.
Een zoekwoord bepaal je o.a. aan de hand van de populariteit van jouw pagina of blog. Bestaat je website nog niet zo lang? Dan heb je nog weinig credits opgebouwd in Google. Dit maakt dat het lastiger scoren wordt met zoekwoorden die een hoog zoekvolume hebben en val je als het ware weg tussen de concurrentie; de websites die al wel hoog ranken in Google.
Andersom is natuurlijk ook het geval. Scoort jouw pagina al hoog in Google en heb je al aardig wat backlinks, dan kan je ook woorden kiezen met een hoger of gemiddeld zoekvolume.
Op deze manier kan je alle zoektermen screenen die vallen onder je hoofdonderwerp.
Let op: niet in iedere tool staat de betekenis van de cijfers op een gelijke manier aangegeven. De ene tool heeft het over moeilijkheid, de andere hoog of laag zoekvolume of concurrentie. Kijk goed naar de betekenis van de tool die jij gebruikt.
Je kan eindeloos veel zoekwoorden verwerken in teksten, maar daardoor ga je niet beter ranken in Google. Focus je op één hoofd zoekwoord. Dit hoeft niet het hoofdonderwerp te zijn van jouw bedrijf, niché of website. Kies een hoofd zoekwoord over het onderwerp waar je pagina over gaat. Daarnaast kan je nog één of twee hulp zoekwoorden gebruiken die het hoofd zoekwoord ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan een synoniem waar ook veel opgezocht wordt, of juist een woord wat te maken heeft met het hoofd zoekwoord en terugkomt in de tekst.
Nu je weet hoe de zoektermen scoren in Google, ga je verder met bepalen welke termen er passen bij de pagina of blog.
Dit hangt af van het onderwerp. Schrijf jij een blog over Storytelling, dan ga je termen zoeken die relevant zijn voor dit onderwerp. Storytelling kan je gebruiken als hoofd zoekwoord. Daarnaast ga je op zoek naar termen die jouw hoofd zoekwoord ondersteunen. Zoals eerder benoemd zijn 1 a 2 ondersteunende zoekwoorden voldoende.
Bedenk als eerst waar je publiek naar op zoek is als zij informatie willen hebben over storytelling.
Denk aan;
en meer
Als het goed is heb je in de eerste stap al onderzocht hoe het woord Storytelling scoort in Google. In het voorbeeld hieronder kan je zien dat Storytelling tussen de 1k en 10k aan zoekopdrachten heeft per maand. Concurrentie is laag.
Om meer helderheid te krijgen over het onderwerp en zoekwoord Storytelling, pak ik er een andere (gratis) tool bij.
Keyword Research Tool is een gratis tool waarmee in 7 zoekopdrachten op een dag kan invoeren. Ik start met opnieuw invoeren van het woord Storytelling.
Bovenaan staat het woord Storytelling. Er zijn voor Storytelling aardig wat zoekopdrachten en de het concurrentie cijfer staat op makkelijk. Dit zou een goed zoekwoord kunnen zijn. Als je naar de overige zoekwoorden onder Storytelling kijkt, dan zie je dat dit geen passende zoekwoorden zijn voor jouw pagina omdat deze woorden een andere betekenis hebben als de context waarnaar je opzoek bent.
Als je verder door scrolt kom je andere longtail woorden tegen, die wel passend zouden kunnen zijn voor jouw blog. Deze gaan écht over het onderwerp Storytelling en zijn specifieker dan enkel het zoekwoord Storytelling. De scores zijn voor een beginnende website prima. Er wordt redelijk vaak naar gezocht en het concurrentie cijfer is laag.
Deze longtail zoekwoorden kan je misschien gebruiken in je blog. Maar wij zijn nog niet klaar. We voeren ook in waarvan je denkt dat de doelgroep daarnaar zoekt. Ik heb naar merkverhaal gezocht. Merkverhaal kan een onderdeel van Storytelling zijn. Wil je hier meer over vertellen in je blog, dan kan het een goed zoekwoord zijn.
Ook interessant voor jou! Waarom jij gelijk moet starten met je unieke merkverhaal!
Je kunt zien dat men niet vaak zoekt op dit woord. Het concurrentie cijfer is dan ook laag. Nu kan je ervoor kiezen om merkverhaal te kiezen als ondersteunend keyword voor je blog. De kans is aanwezig dat je hoger zal ranken in Google omdat je minder concurrentie hebt.
Wil je weten waarop nog meer gezocht wordt rondom dit onderwerp? Schakel dan Answer the Public in. Deze tool is geschikt om te ontdekken welke vragen mensen stellen over dit onderwerp. Dit geeft je inzicht over een onderwerp voor je blog maar voornamelijk welke vragen je kan beantwoorden om lezers aan je te binden. Bezoekers komen naar je website of blog om antwoorden en informatie te vinden over een bepaald onderwerp of probleem.
Longtail versus Shorttail
Ik heb het woord longtail zoekwoord al eerder in de pen genomen. Nu eindelijk wat meer informatie over het longtail zoekwoord.
Wil jij de SEO van je website uitbesteden? Dat is mogelijk!
Een shorttail zoekwoord is een enkelvoudig zoekwoord. In het eerdere voorbeeld waren wij op zoek naar de cijfers voor het zoekwoord copywriting. Enkel het woord copywriting is een shorttail zoekwoord. Shorttail zoekwoorden hebben vaker een hoog zoekvolume en daardoor ook een hoger concurrentie cijfer. De informatie dat te vinden is op dat enkele zoekwoord is enorm. Er is immers veel meer informatie te koppelen aan het woord copywriter. Voor Google is de intentie achter dit zoekwoord niet helemaal te begrijpen. Want wat bedoel je nu precies met copywriter? Bedoel je dat je een copywriter zoekt? Dat je een opleiding wil volgen om het vak copywriting te leren of wil je alleen weten wat het woord copywriter inhoudt? Hierdoor moet Google veel meer informatie vanaf het web opsnorren. Zo worden de zoekpagina's met resultaten alleen maar langer. Dit maakt dat het doorgaans moeilijker is om te ranken met een shorttail zoekwoord.
Een longtail zoekwoord betekent letterlijk; lange staart zoekwoord. Het woord heeft dus een staartje oftewel de zoekterm bestaat uit meerdere woorden. Eerder kwamen wij al freelance copywriter en merkverhaal schrijven tegen. Het gaat erom dat je meer woorden achter elkaar hebt en daardoor specifiekere informatie krijgt als je zoekt op meerdere woorden. Een longtail zoekwoord zorgt ervoor dat je minder concurrentie krijgt op een bepaalt zoekwoord waardoor jij er met jouw informatie sneller uit kan springen. Longtail zoekwoorden kunnen helpend zijn voor websites die nog niet zo hoog scoren in Google.
Op zoek naar Longtail zoekwoorden
De website Answer the Public is een fijne website om uit te vogelen welke vragen er over onderwerpen gesteld worden. Deze tool is gratis en je kan 3 opdrachten op een dag uitvoeren.
Als voorbeeld heb ik het woord Storytelling gebruikt.
De vragen die eruit rollen op basis van het woord Storytelling zijn niet reuze en allemaal bruikbaar. Maar je kan daardoor wel zien of een zoekwoord de moeite waard is. Kennelijk worden er rondom dit onderwerp weinig bruikbare vragen gesteld. Voor andere onderwerpen kan deze tool zeer helpend zijn. Ook om te bekijken welke vragen men graag beantwoord wil zien in je blog.
In dit hoofdstuk ga ik nog wat verder in op Zoekvolume & concurrentie. Als je woorden gaat screenen in één van de zoekwoorden tools dan zul je zien dat de woorden in een categorie geplaatst worden. In de gratis tool Ubersuggest staat aangegeven wat de kleuren en cijfers betekenen.
Hieronder staat het tabelletje weergeven van SEO moeilijkheid. Dit kan je op andere sites vinden onder concurrentie. Dit geeft aan hoe moeilijk of gemakkelijk het kan zijn om op dit woord te scoren. De SEO moeilijkheid kan makkelijk, gemiddeld of moeilijk zijn.
Bij het vinden van het juiste zoekwoord is de SEO moeilijkheid of concurrentie belangrijk om mee te nemen. Een té hoge score (bij Ubersuggest tussen de 70 - 100) zal zorgen voor grote concurrentie. Als jouw website nog niet zo lang bestaat, is de kans groot dat jouw blog niet zichtbaar zal zijn tussen al die concurrenten die veel langer bezig zijn en hoger scoren in Google. Als dat het geval is dan kan je beter kiezen voor een makkelijke score (0-35) op SEO moeilijkheid.
Longtail zoekwoorden, zoals bij Stap 4 beschreven, kunnen je helpen om meer woorden te vinden met een makkelijke of gemiddelde score. Maak daar dus gebruik van.
Zoekvolume
In Ubersuggest staat ook het kopje volume. Het (zoek)volume geeft aan hoe vaak er gezocht wordt op een woord. Natuurlijk kan je denken bij een woord met een hoog zoekvolume; 'Dat is mooi! Dan komen er veel bezoekers op mijn website'. Het tegenovergestelde is helaas waar. Bij een hoog zoekvolume komt meestal ook een hogere concurrentie score om het hoekje kijken. De meeste (of misschien zelfs allemaal) zoekers op Google, zullen op de website van de concurrent terecht komen omdat die al wel hoog scoren in Google en bovenaan de zoekresultaten van Google weergegeven wordt.
Het wordt wel een ander verhaal wanneer je website al goed scoort in Google. Als je al bij de top hoort, dan kan je kiezen voor een gemiddeld of hoog zoekvolume.
Het is prima om in het begin zoekwoorden uit te kiezen met een volume tussen de 1 & 1000. Je kan beter een zoekwoord kiezen met een lager zoekvolume waarmee je in elk geval een aantal bezoekers krijgt, dan een hoog zoekvolume en dat je alsnog niet gevonden wordt.
Met zoekwoorden wordt je gevonden in een zoekmachine. Maar zonder waardevolle content voor de lezer zal Google de pagina als niet waardevol beschouwen. Kies daarom altijd voor het schrijven van waardevolle content. Website bezoekers lezen alleen verder als zij écht wat opsteken van de tekst. Ook met oog op SGE, een AI aanpassing van Google om het zoekresultaat te optimaliseren waarbij voornamelijk topics weergegeven worden in de (vind)pagina. Daardoor wordt het schrijven van waardevolle informatie alleen maar belangrijker.
Schrijf de tekst vanuit het oogpunt van de lezer. Met welke informatie beantwoord jij prangende vragen? Hoe los jij hun problemen op? Met welke leuke weetjes kan jij de lezer entertainen? Zorg ervoor dat je deze vragen beantwoord in je tekst. Ga niet alleen schrijven aan de hand van de zoekwoorden en houd in je hoofd dat deze enkel dienen om gevonden te worden.
Conclusie:
Het is best hard werken om goed te gaan scoren in Google en het hebben van goede zoekwoorden zijn een belangrijk onderdeel van het bouwwerk. Want zo kan je écht gaan kijken naar jouw onderneming en website. Je moet bouwen om ergens te komen. Google heeft de tijd nodig om jouw website op te pikken en er waarde aan te gaan geven. Heb dus vooral veel geduld en werk consistent om resultaat te gaan zien.
Bij elke steen die gelegd wordt, kan je weer verder bouwen. Een lange adem heb je zeker nodig, maar dan zal het resultaat absoluut lonend zijn.
Je wil graag goed scoren in Google maar je hebt geen zin, tijd en kennis om zelf het zoekwoordenonderzoek uit te voeren? Geef het uit zoekwoorden onderzoek uit handen en ontvang een lange lijst met zoekwoorden die passen bij jouw blog en onderneming! Door het gebruiken van de juiste zoekwoorden, zal jouw website en blog vindbaar zijn in Google. Plan nu een gratis call in om samen te kijken wat jij nodig hebt.