Misschien ben je van mijn leeftijd en kan ook jij je nog de reclame van de prachtig verlichtte truck van Coca-Cola rondom de kerstdagen nog herinneren. Het deuntje van de reclame speel ik zo nog af in mijn hoofd.
Een krachtig merk heeft een krachtig merkverhaal. Een merkverhaal die jij je zo voor de geest kan halen. Een merkverhaal roept emotie op en krijgt daardoor een plekje in je hart. Best knap he?
Een krachtig merkverhaal is onmisbaar. Met alle media van tegenwoordig gaat je bedrijf al snel op in de massa. Je wilt er juist tussenuit springen zodat mensen jou onthouden. Dat is wat een krachtig merkverhaal voor jouw bedrijf kan doen.
Een goed product hebben en verkopen is niet voldoende. Je moet uniek zijn en harten weten te veroveren. Dit doe je met je presentatie naar de buitenwereld toe. Je onderscheid je van de rest.
Een merkverhaal is een samenhangend, boeiend en uniek verhaal, dat emoties van mensen kan oproepen en harten weet te beroeren. Het merkverhaal vertelt jouw unieke verhaal aan de buitenwereld. Je verwerkt in het merkverhaal de identiteit, missie, normen en waarden van je bedrijf zodat potentiële klanten zich daarmee kunnen identificeren. Je creëert hiermee een emotionele connectie. Mensen hechten zich sneller aan een merk wanneer zij het gevoel hebben een band te hebben met een product, dienst of met de ondernemer.
Je koopt geen product of neemt geen dienst af van een website waarvan de normen en waarden helemaal afwijken van die van jou. Zou jij een bontjas kopen, terwijl je niet wilt dat er onschuldige dieren hiervoor gedood worden? Nee. Misschien koop jij wel een bontjas als je weet wat het verhaal hierachter is. Ach, wat zeg ik......niemand koopt nog bont, maar snapt wat ik bedoel, toch?
Storytelling wordt veel gebruikt in markting. Sterker nog, storytelling is een belangrijk onderdeel van jouw merkverhaal. Storytelling is de kunst van het vertellen en het overbrengen van een merkverhaal. Storytelling kan op verschillende manieren toegepast worden. Denk aan verschillende soorten media, zoals film, radio, krant en internet. De letterlijke betekenis van storytelling is verhaal vertellen. Via storytelling vertel jij jouw (merk)verhaal.
Storytelling herken je ongetwijfeld. Het wordt in elke film toegepast. Denk eens aan de laatste drie films die jij bekeken hebt. Het begin, midden en einde worden in grote lijnen op dezelfde manier gepresenteerd. Het begin: Je leert de held (hoofdpersoon) en (bij)personen van het verhaal kennen. De hoofdpersoon maakt iets mee en daardoor komt het verhaal in actie. Er moet verandering plaatsvinden, de held moet in actie komen en vijanden/demonen verslaan. Aan het einde heeft de hoofdpersoon (meestal) een verandering doorgemaakt. Op deze manier wordt een verhaal boeiend vertelt en willen mensen meer weten.
Het gebruik maken van storytelling voor je merkverhaal, zorgt ervoor dat mensen zich binden aan jouw product. Het merk wordt op een manier neergezet waardoor het mensen emotioneel raakt en bindt aan jou als ondernemer. Daardoor kan jij jouw merk beter onderscheiden van je concurrenten. Dit helpt mensen om klant te willen worden en zorgt voor loyaliteit.
Storytelling helpt je dus om een boeiend en meeslepend verhaal te vertellen en je publiek vast te houden. Het zet je merkverhaal naar de voorgrond en daardoor creër je een sterk merkimago.
Een sterk merkimago bouw je niet zomaar op. Het verhaal moet logisch, goed doordacht en pakkend zijn voor het publiek. En het belangrijkste, je moet je met het verhaal kunnen onderscheiden van je concurrenten. Door het gebruik van storytell-technieken zorg je voor een goed opgebouwd verhaal. Het verhaal heeft een boeiend personage nodig, spanning en het moet emotie oproepen. Iemand met goede storytell skills kan je hiermee verder op weg helpen.
Zoals je al hebt kunnen uitvinden heeft een goed merkverhaal verschillende voordelen voor je bedrijf.
Ik zet een aantal voordelen voor je op een rij.
Nu hoor ik je denken.... wat een hoop gedoe voor mijn bedrijf. En als eenpitter kan ik mij dat helemaal indenken. Maar stel dat jouw bedrijf toch lekker begint te groeien en je een werknemer in dienst gaat nemen om jouw socials bij te houden, dan is een merkverhaal hebben een absolute must om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. De werknemer moet natuurlijk ook weten hoe hij moet communiceren naar de doelgroep.
En weet je wat? Het maken van een merkverhaal is eenvoudig en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Hieronder de stappen die je moet nemen om je merkverhaal uit te werken.
Ga op zoek naar jouw waarom. Wat is de reden dat je begonnen bent met ondernemen en met je bedrijf? Waarom doe jij wat je doet en waarom vind je dat belangrijk? En wat is het wat je uniek maakt en je onderscheid van je concurrenten? Schrijf dit voor jezelf uit. Wees eerlijk en oprecht.
Geschiedenis klinkt alsof je vanuit de oudheid een verhaal over jezelf moet schrijven om een goed merkverhaal te creëren. Natuurlijk is dat niet het geval, maar dat neemt niet weg dat de geschiedenis van je bedrijf belangrijk is om te benoemen. Welk verhaal is er aan vooraf gegaan? Wie heeft het bedrijf bedacht en hoe is het ontstaan? Het kan zo zijn dat jij je verhaal niet zo leuk, spannend en het misschien zelfs niet noemenswaardig vindt. Maar wees gewoon eerlijk. Spice je verhaal niet op, want daar prikt je publiek doorheen. Niet elk verhaal hoeft een cliffhanger te zijn. Jij bent jij en dat is prima.
Neem een voorbeeld aan Coca-Cola. De geschiedenis van het bekende drankje is bijzonder en ook vermakelijk te noemen. Ga dus nu wat de geschiedenis van jouw bedrijf is.
Elk verhaal heeft hoofdpersonages die een belangrijke rol gespeelt hebben of spelen in je verhaal. Deze personages hebben een bijdrage gehad in de totstandkoming van je onderneming. Wie waren deze personen en waarom hebben zij een belangrijke rol gespeelt in de opbouw van je onderneming? Om deze reden kan het mooi zijn om deze personen te benoemen in je merkverhaal.
De missie van je bedrijf is de drijfveer waarom jij je bedrijf begonnen bent. Wie wil je helpen? Welk probleem wil jij uit de wereld helpen? Jouw missie maakt je uniek en onderscheid je van de concurrent. Daarbij vinden klanten het prettig om te weten welke missie je hebt. Het laat je klant weten hoe jij hen gaat helpen en wat je belangrijk vindt.
Conclusie:
Nu je dit blog gelezen hebt, ben je natuurlijk overtuigd geraakt van het belang van een sterk merkverhaal. Vind je het lastig om een merkverhaal zelf te schrijven? Geen nood, ik kan je helpen. Plan een gratis call in en wij kijken samen hoe ik jou kan helpen.